23 Mayıs 2016 Pazartesi

Yeni hükümet ne zaman kurulacak

Davutoğlu'nun görevi bırakmasıyla Ankara'da gerçekleştirilen AKP 2. Olağanüstü Büyük Kongresinde 1405 delegenin oyunu alan Binali Yıldırım yeni Başbakan ve AKP Genel Başkanı oldu.

Binali Yıldırım, kongrede yaptığı ilk konuşmasında başkanlık ve yeni anayasa vurgusu yaparak, “Cumhurbaşkanı'mız Türkiye sevdalısıdır. En önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek, kafa karışıklığını sona erdirmektir. Bunun yolu da yeni bir Anayasa'dır, yeni Anayasa'da başkanlık sistemidir” dedi. Bu mesajın ardından Davutoğlu, kendisini saat 18.00'de kabul eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mevcut hükümetin istifasını sundu. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan'ın sunulan istifayı kabul ettiği bildirildi, “Bugüne kadar geçen hizmetleri için teşekkürlerini ifade eden Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Bakanlar Kurulu'nun, yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istemiştir” denildi.

65. HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ BİNALİ YILDIRIM’A VERİLDİ

Davutoğlu'nun ayrılmasından kısa süre sonra, AKP’nin yeni genel başkanı Binali Yıldırım Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne çıktı. Görüşmede Erdoğan, 65. hükümeti kurma görevini Yıldırım'a verdi.

Hükümetin istifası ve yeni görevlendirme, Resmi Gazete'nin akşam saatlerinde yayımlanan mükerrer sayısında da yer aldı.

Görevlendirmenin ardından 65. hükümet için Meclis'te hızlı bir takvim işleyecek. AKP Grubu'nun hazırladığı takvime göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanması beklenen 65. hükümetin programı TBMM Genel Kurulu'nda okunacak.

Hükümet programlarının okunmasından 2 tam gün sonra, üzerinde görüşmeler yapılabiliyor. Bu nedenle 65. hükümetin programı üzerindeki görüşmeler en erken cuma günü gerçekleştirilecek, siyasi parti gruplarının sözcüleri programa ilişkin görüşlerini anlatacak. 65. hükümet için güvenoylaması,
29 Mayıs Pazar, en geç 30 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

Meclis Genel Kurulu, bu hafta 65. hükümetin kuruluş takvimi dışında başka işleri görüşmeyecek. Siyasi partiler yarın grup toplantısı yapacak. AKP'nin 2 hafta ara verdiği grup toplantısının yarın yapılması bekleniyor.

HÜKÜMET YARIN AÇIKLANACAK

AKP'nin dünkü kongrede seçilen MKYK'sı, bugün 13.00'te ilk toplantısını yapacak. MKYK, genel başkanın partideki A takımı olarak bilinen ve genel başkan yardımcılarının oluşturduğu merkez yürütme kurulunu (MYK) belirleyecek. Öte yandan yeni hükümetin yarın akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Binali Yıldırım'ın da yarın akşam 65. hükümetin listesini Erdoğan'a sunacağı belirtiliyor. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder