19 Mart 2016 Cumartesi

Döner yasağı tartışması büyüyor

İtalya’nın tarihi kentlerinden Floransa’da “kentin kimliğini ve yemek kalitesini korumak” amacıyla restoranların yüzde 70’inin yerel olması koşulu getirildi. Türk restorancıların bir kısmı ise karara tepki gösterdi. Çünkü yasaklanan işletmelerin önemli bir kısmında Türk lezzetleri döner ve kebap bulunuyor. Kimi işletmeciler ise İtalyanların kendi kültürlerini korumak adına doğru bir adım attığını belirtti.

Günaydın et lokantalarının kurucusu Cüneyt Asan İtalya’nın mutfak kültüründe oldukça tutucu olduğunu belirtirken, “Floransa’da alınan kararın bir benzeri daha önce Fransa’da da alındı. İtalyanlar mutfaklarına karşı çok tutucudurlar. Dışarıdan gelen bir gıda ürününü bile kullanmak istemezler” diye konuştu.

'FAŞİZM YENİDEN HORTLAMAYA BAŞLADI'

Gaziantep’in UNESCO’nun mutfak listesine tek başına bir kent olarak girmesinin ardından batıda Türk mutfağına karşı yoğun bir katı tutum içine girildiğini belirten Asan, “Verona, Floransa gibi şehirler tek başlarına bir mutfağa sahip değiller. İtalya’da yeniden faşizm hortlamaya başladı. Türk mutfağı dünyanın en lezzetli mutfağı bunun önüne geçmek istiyorlar” ifadelerini kullandı. Asan son günlerde Türkiye’de yaşanan politik gelişmelerin de İtalyanların bu kararından rol oynadığını belirtti.

BİNGÖL: İTALYANLAR HAKLI

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise İtalyan yetkililerin aldıkları bu kararda kendi içlerinde haklı olduklarını belirtti.
Bingöl hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada İtalyanların aldığı kararın kendileri açısından doğru olduğunu ifade etti. Bingöl, “Biz de kendi mutfağımızı korumalıyız. Şu anda ‘steak’ kültürü kebabı geçiyor. Kendi kültürümüzü kaybediyoruz. Onlar nasıl koruyorlarsa bizim de benzer bir yol izlememiz gerekiyor. Fakat bizim de Avrupa’da kaliteli gıda satmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Hürriyet'in haberine göre;Gerçek Türk döneri ve kebabının Avrupa’da satılması gerektiğini açıklayan Bingöl, “Etnik mutfakların yok edilmemesi gerekiyor. İtalyanlar bu kararı alırken sağlıklı uygulamalılar. Bizim oradaki lokantalarımız aynı zamanda bir elçilik gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

'İŞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ'

Hollanda’da 10 tane Türk restoranını işleten Meram Lokantaları’nın sahibi Erdoğan İnce ise Türk mutfağının Avrupa’daki kalitesinin artırılması görüşünde. İnce, “Sözde Türk döneri ve kebabı yaptığını söylüyor bazı işletmeler ama aslına uygun yapmıyor bazı işletmeler. İşin bu yönünün geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'DİK DURMALIYIZ'

Bünyesinde Kasap Döner, Köylü Güzeli ve İki Satır gibi hem Türkiye hem de yurtdışında yatırımları bulunan Global Restoran Yatırımları A.Ş Genel Müdürü Bahar Özürün, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Yurtdışında dönere bakışa farklılaştı. Bir önyargı oluştu. Özellikle terör saldırılarından sonra Paris’te de yasaklama gündeme gelmişti. Döner yurtdışında kıymadan yapılıyor. Düşük fiyatlı olmasından dolayı, endişeler artıyor. Bozuk et skandalı da patlamıştı. Bu vakalar Türklerden değil Pakistanlılar tarafından yapılan dönerlerde ortaya çıktı. Eti çok kullanan bir sektör olduğundan, kaçak etçilere bu alana yöneliyor. Yurtdışında dönere bakışta kötüye giden var. Avrupa genelinde 1000’e yakın mağazası olan şirketler var. Döner yediğinizde, tüketicini gözünün önde, gerçekten de lezzetli ve de kabul edilebilir fiyatlarla protein yiyorsunuz. Bu yüzden dönerin çok daha iyi bir yerde olması gerekiyor hem Türkiye’de hem de yurtdışında. Bu bakış açısı değişmeli. Dik durmalıyız. Şu anda mevcut bir döner zincirimiz yok. Bu yüzden de kaliteli algısı yaratmıyor. Döneri Avrupa ya taşıyan biziz. Bu algıyı değiştiririz. Almanya’da Türk Dönercileri Derneği ATDİD var. Onlar da orada birlik oluşturmaya çalışıyor. Almanya’da döner fabrikalarında maaşlı denetmenler çalışıyor. Diğer ülkelerde varsa da denetimsizlikten kaynaklanmıştır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder