11 Temmuz 2016 Pazartesi

İngiltere’nin yeni başbakanı belli oldu: Theresa May

Britanya'da 23 Haziran referandumundan "AB'den ayrılık" sonucu çıkınca istifasını açıklayan Muhafazakâr Partili Başbakan David Cameron'ın yerine geçecek isim belli oldu.


Muhazafakâr Parti’li İçişleri Bakanı Theresa May’in, tek aday olan Andrea Leadsom’ın yarıştan çekilmesinin ardından İngiltere’nin yeni başbakanı olması kuvvetle muhtemel.

“Ülkesinin acilen güçlü bir liderliğe ihtiyaç duyduğunu” söyleyen Enerji Bakanı Leadsom, “Ben ülkemizin çıkarları için güçlü ve gerekli altyapıya sahip bir başbakanın atanması gerektiği sonucuna vardım. Bu yüzden adaylıktan çekiliyorum ve Theresa May’a başarılar diliyorum” dedi.

RESMEN BAŞBAKAN DEĞİL AMA…

Theresa May, henüz resmi olarak İngiltere Başbakanı olmuş değil. AFP’nin haberine göre; 

Muhafazakâr Parti’li vekillerin May’in karşısına yeni bir aday çıkarma ihtimali, düşük de olsa, hâlâ var.

Muhafazakâr Parti’de seçimi yürüten komitenin başındaki Graham Brady, Leadson’ın adaylıktan çekilmesinin ardından parti kurulunun toplanarak, May’in galibiyetini tartışacağını söyledi.

Brady, seçim yarışını tekrar başlatılabileceğine ya da May’in ne zaman onaylanacağına ilişkin bilgi vermedi.

May’in Muhafazakâr Parti Başkanı olarak onaylanacağını varsayılıyor. Böyle olursa, May’in birkaç gün içerisinde Başbakan olması bekleniyor.

THERESA MAY KİMDİR?

Oxford Üniversitesi Coğrafya Bölümü mezunu olan Theresa May (59), 1997 yılında Parlamento’ya girdi.

AB referandumu sürecinde, Britanya’nın Birlik’ten ayrılması yönünde kampanya yürüten May, 2010 yılında bu yana İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturuyordu.

Partideki duruşu, disiplini ve sert mizacı dolayısıyla İngiltere’nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher’a benzetilen May, İngiliz basınında “yeni Demir Leydi” olarak anlıyor.

May, İngiltere tarihinin ikinci kadın başbakanı olacak. İngiltere’nin ilk ve son kadın başbakanı, 1979-1990 yılları arasında görev yapan “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder