10 Aralık 2015 Perşembe

Asgari ücret bin 300 TL

Davutoğlu: Asgari ücret bin 300 TL'ye yükseltilecek. Asgari ücret artışında işvereni zafiyete uğratmayacağız.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna açıklanan 64.Hükümet’in eylem planında, siyasi etik kanunu ve siyasetin finansmanının şeffaflığını artıracak düzenlemelerin Mart ayı sonuna kadar kanunlaşacağı belirtildi. Davutoğlu “Asgari ücret 1,300 TL’ye yükseltilecek. Asgari ücret artışında işvereni zafiyete uğratmayacağız, KOBİ’lere olan yükü minimize edeceğiz. Yem ve gübreden KDV almayacağız”

7 Haziran seçimleri öncesinde de Davutoğlu şeffaflık paketini gündeme getirmiş ancak düzenleme yasalaşamamıştı. Basında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu düzenlemeye yönelik bazı itirazları olduğuna dair haberler yer almıştı.

1 Kasım’da yapılan tekrar seçimde ise AKP yüzde 49.4 oy ve 317 milletvekiliyle yeniden tek başına iktidara gelince, Davutoğlu açıkladığı hükümet programında şeffaflık düzenlemesinin bu defa hayata geçirileceğini açıklamıştı.

Bugün açıklanan eylem planındaki şeffaflık düzenlemesinde, siyasi partilerin seçim harcamalarının şeffaflaşacağı, milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakti yardımların, kendi adlarına açılacak seçim hesaplarına yatırılması, siyasi partilere yapılan bağış miktarının elektronik ortamda ilan edilmesi düzenlemeleri yer alıyor.

Davutoğlu’nun günlük programına son anda eklenen bir maddeyle de bu akşam 2100′de AKP Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nun toplanması kararlaştırıldı. Siyasi Etik Kanun taslağı ve şeffaflık düzenlemesine son şeklinin bu kurulda verilmesi bekleniyor.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNDEN KAMUYA PAY

Hükümetin eylem planında ilk üç ayda hayata geçecek diğer düzenlemeleri de açıklayan Davutoğlu, “İmar planı eğişiklikleri sonucu ortaya çıkacak değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak düzenlemeleri çıkaracağız. Çalışma hayatına destek sağlayacak düzenlemeler de Mart sonuna kadar yürürlükte olacak. İmalat sanayi makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Mart sonuna kadar BSMV istisnası getirilecek” dedi.

Planda Haziran sonuna kadar yapılacak düzenlemeler arasında ise vergi mevzuatının enerji verimliliğini teşvik edecek şekilde gözden geçirilmesi, Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yeniden yapılandırılmasının tamamlanması ve demiryolu işletmeciliğinin serbestleşmesi de bulunuyor.

Düzenlemeler arasında Kanal İstanbul Projesi’nin yasal altyapısının oluşturulması da yer alırken, önümüzdeki bir yıl içinde yeni bir seçim kanunu ile siyasi partiler kanununun çıkarılması, kamu ihale kanununun güncellenmesi ve damga vergisi kanununun yenilenmesinden de söz ediliyor.

REFORM İZLEME GRUBU OLUŞTURULUYOR

Hükümetin vaat ve reformlarının ilerleyişinin sıkı takip edileceğini de dile getiren Davutoğlu, “Bir hafta içinde reformların izlenmesi ve reform grubu oluşturacağız.. Seçim vaatlerinin bütününü ilk üç ay içinde hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Kasım ayının son günü parlamentodan güvenoyu alan hükümette Lütfi Elvan, ilk kez reformlardan sorumlu başbakan yardımcısı sıfatıyla yer alıyor.

Seçim meydanlarında gündeme getirilen ve kanuni düzenleme gerektirmeyen vaatlerin de bir an önce uygulamaya ireceğini söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Asgari ücret 1,300 TL’ye yükseltilecek. Asgari ücret artışında işvereni zafiyete uğratmayacağız, KOBİ’lere olan yükü minimize edeceğiz. Yem ve gübreden KDV almayacağız”

Davutoğlu bu yıl için ekonomik büyümenin yüzde 3.5-4 arasında olacağını, 2016′da bunun daha yükseleceğini de kaydetti.

Hükümetin temel hak ve özgürlüklere dönük vaatleri arasında ise Alevi ve Romanlara dönük adımlar bulunuyor. Planda cemevlerine hukuki statü verileceği belirtilirken, statünün ayrıntısı yer almıyor.

Geçen hafta Reuters’a değerlendirmede bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ cemevlerinin kültür adacıkları sıfatıyla yaşatılması gerektiğini belirtirken, AKP’li bir başka yetkili “Türkiye’nin artık cemevlerine ibadethane statüsü verecek olgunluğa eriştiğini” söylemişti. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder